Column

Colomn speciaal voor leden.

Onderstaande mail ontvingen wij van Bernadet. Ze heeft toegezegd met enige regelmaat een artikel te schrijven waarin ze haar fascinatie voor de bijen beschrijft en voorziet van prachtige foto(s). Ze is momenteel bezig met het aanleggen van een bijenkavel op het moestuincomplex in Oldenzaal.

Oldenzaal, april 2022

Waarom zijn bijen zo fascinerend? Het zijn nuttige dieren, ze zijn simpel en complex.  We begrijpen heel veel niet en 1 verklaring is zelden het hele verhaal. Het maakt ons nieuwsgierig, het verbind ons maar is ook voer voor verhitte discussies ….. Het is gewoon te veel om op te noemen.

Maar alles begint bij nieuwsgierigheid. 

Met enige opwinding kijk ik naar de kast van ‘Corina’ (geboren in het begin van de pandemie) nadat, na een extreem zonnige maand maart, een aantal lichamen voor de kast liggen. Wat is hier gebeurt? Wat zou ik kunnen zien? Is de nachtvorst Corina land fataal geworden? Op de foto zie ik geen mijten. Te herkennen aan de zwarte vlekken op de pop. Even ben ik nog wel verbaasd. Er zitten wel 2 grote vlekken, dit lijken echter de ogen van darren te zijn. Hoeveel verschillende verklaringen zijn te bedenken bij wat we zien?