Imkerdag 2023

Op bezoek bij de regionale imker en ontdek lokale honing bij bijenvereniging Oldenzaal.

Op zondag 9 juli openen de nodige Twentse imkers hun bijenstallen voor het publiek tijdens de landelijke open imkerijdag. Iedereen kan dan een kijkje nemen in de bijzondere wereld van de bij(enhouderij).

Bijenhouden is meer dan een bijenvolk met 40.000-50.000 bijen in een kast onderbrengen en verzorgen. Het betekent ook slingeren van de gewonnen honing, het vangen of voorkomen van zwermen alsmede inspelen op het weer en de natuur. Je kunt op deze dagen de vers gewonnen honing proeven en kijken ín een bijenvolk en misschien laat de koningin zich zien.

Honingbijen en vele soorten solitaire bijen en hommels maken moeilijke tijden door. Met name door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijkste bestuivers terug. Daarom besteden imkers tijdens de landelijke open imkerijdag ook aandacht aan de wilde bijen in Nederland.

Op een aantal plaatsen van bijenvereniging Oldenzaal kan dat in de clubstal aan de Bentheimerstraat 6; het Arboretum De Lutte en kinderboerderij de Höfte. Van 10.00 tot 16.00 uur kunnen kleine en grote kinderen van 5 tot 99 jaar alles te weten komen over het bijenleven van de honingbij. In de demonstratiekast kun je dan van heel dichtbij een bijenvolk bekijken. En wie heel nieuwsgierig is kan er ook wel een kijkje worden genomen in een echte bijenkast.

Ga op bezoek bij de imker en natuurlijk kun je honing “uit de omgeving” proeven en ook kopen. Uitleg hoe deze honing uit de bijenkorf in dat potje komt krijg je dan ook. Het bezoek is gratis. Ook is er informatie over bijenproducten alsmede alle informatie over hoe je je eigen tuin “bij” vriendelijk kunt inrichten. En misschien ben je wel geïnteresseerd om zelf imker te worden? 

Wat is het verschil tussen een bij en een wesp? Hoe verwijder je een angel als je gestoken bent? Allemaal vragen waar je een antwoord krijgt.

Het belang van bijen.

Insecten en in het bijzonder bijen staan volop in de belangstelling. Vooral hun leefklimaat en daarmee het aanbod van voedsel staat onder druk. Bijen zijn onmisbaar, met name omdat zijn als bestuivers van belang zijn voor vele soorten groente en fruit, maar ook voor bloemen, planten en bomen in onze natuur. Daarom is het belangrijk onze eigen leefomgeving zo “bij”-vriendelijk te maken. Bijvoorbeeld door planten van allerlei bloeiende gewassen waar nectar en stuifmeel kan worden verzameld. Dit voedsel nemen bijen mee naar hun kast en maken daar niet alleen honing van, maar bouwen daar ook hun raten mee door was te produceren. Een nijver volk dat wij als mens niet kunnen missen. Immers geen bestuiving → geen fruit en groente.

Imkers vertellen graag over hun hobby. Ze leggen uit hoe belangrijk bijen zijn voor het in stand houden van natuur en daarmee ons voedsel. Wat is het verschil tussen de moer(koningin) , een dar(mannetje) en een werkster (vrouwelijke bij).

locaties:

verenigingsstal aan de Bentheimerstraat 6, De Lutte (Jan Oldekamp)

locatie Arboretum De Lutte: Lossersestraat 68 De Lutte

locatie kinderboerderij De Höfte Oldenzaal, Operalaan 152 Oldenzaal

locatie Oude Luttikhuis, Tiethofweg 9 Rossum

zondag 9 juli 2023 van 11.00-16.00 uur en de toegang is gratis.